Din indkøbskurv er tom.

Subtotal: 0,00 DKK

Valdejalón

I det nordøstlige Spanien tæt ved provisen Zaragoza og i regionen Aragón ligger vinområdet Valdejalón. Dette område har den næsthøjeste kvalificering i Spanien, nemlig V.T. som står for Vino de la Tierra. Denne angivelse adskiller sig fra den prestigefyldte D.O. (Denominación de Origen) ved, at de geografiske områder kaldet V.T. ikke har helt samme opdeling med hensyn til druetyper og bearbejdning af druerne som D.O. Derimod stilles der næsten de samme krav til vinenes kvalitet uanset om de kommer fra et V.T. eller D.O. område, så betegnelsen går nærmere på noget regulativ end på vinens kvalitet. Man kan derfor finde særdeles gode vine fra V.T. områder, selvom det ”kun” er Spaniens næsthøjeste geografiske betegnelse.

Valdejalón blev grundlagt i 1998, og omfatter 36 kommuner omkring dalen ved floden Jalón i det nordøstlige Spanien. Jorden i dette område er brunlig, kalkholdig og får kun en lille mængde regn på omkring 350 mm årligt. De hvide druetyper i området er Macabeo, Garnacha Blanca, Moscatel og Aíren, mens de røde er Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Monastell og Merlot.

Vintraditionerne i Valdejalón kan spores langt tilbage, hvilket man kan se på de mange historiske dokumenter, studier og bøger, hvori området bliver omtalt. Blandt disse er det værd at fremhæve faderen for den moderne økonomiske udvikling i Aragón, Ignacio Jordán de Asso, som i 1798 roste den måde, som vinen var med til at styrke områdets økonomi.

Desuden udtalte den mest fremhævede spanske politiker fra 1800-tallet Pascual Madoz sig om vinpestepidemien, der ramte Frankrig i 1868. Han roste vinbønderne i Valdejalón for at have lavet en aftale med nabolandet Frankrig, som sikrede en stor stigning i produktionen og salget af vin, fordi franskmændene købte vinen her og tog den med tilbage til deres hjemland.

Før den spanske borgerkrig begynder man så småt at lave forskellige samarbejdsprojekter omkring landbruget i Valdejalón, men det er ikke før efter borgerkrigen i 1940’erne og 50’erne, at man virkelige indser den store betydning, som en sammenslutning kan have for vinproduktionen. Derfor bliver der mellem 1944 og 1965 skabt næsten alle de sammenslutninger, der stadig findes i Spanien og Valdejalón i dag.

Med det formål at forsvare og kontrollere vinproduktionen i Valdejalóns har man oprettet sammenslutningen for Vino de la Tierra Valdejalón. I løbet af de sidste par år har flertallet af Valdejalóns vinhuse tilsluttet sig denne sammenslutning, og vinområdet er dermed blevet mere forenet.  

 

FRI FRAGT

På ordrer over 599 DKK
 

VINGAVER

Se vores udvalg
 

BESØG D'WINE BAR

Vores vinbar i Aalborg