Din indkøbskurv er tom.

Subtotal: 0,00 DKK

Rías Baixas

I det nordvestlige hjørne af Spanien, lige over Portugal og ud mod Atlanterhavet, ligger vinregionen Rías Baixas. Den strækker sig over fem mindre vinproducerende områder: Val do Salnés, O Rosal, Condado de Tea, Soutomaior og Ribera do Ulla. De befinder sig alle på strækningen mellem provinserne Pontevedra og A Coruña. Selvom områderne ligger forholdsvis tæt, producerer de hver især vin med deres egne specielle karakteristika.  

For kun 20 år siden var hvidvinene fra Rías Baixas fuldstændig ukendte, og arealet for vindyrkning fyldte kun en tredjedel af, hvad det gør i dag. Det, man i dag hylder som hvidvinenes vidunder i Spanien, bestod dengang kun af en gruppe af forældet vinhuse, der opkøbte en ringe høst fra nogle kun delvist aktive vinbønder. Derfra fremstillede de simple, grove og dårligt bearbejdet hvidvine. Siden da har vinregionen heldigvis udviklet sig eksplosivt og er således blevet et af de mest anerkendte områder for hvidvinsproduktion i Spanien.

Som resultatet af et imponerende forløb blev Rías Baixas D.O. certificeret i 1988, men den positive udvikling stoppede ikke der. I den forholdsvis korte periode fra 1987-2001 blev regionen udvidet med 4567 nye vinavlere, 147 nye vinhuse, og vinmarkernes areal voksede fra 237 til 2408 hektar. Denne udvikling afspejles også i de fem mindre vinområders historie. I 1988 var kun de tre områder Val do Saléns, Condado do Tea og O Rosal nær provisen Pontevedra en del af regionen. I oktober 1996 blev den udvidet til også at dække Soutomaior, og i maj 2000 blev den så stor, som vi kender den i dag ved også at inkludere Ribera do Ulla. 

Klimaet i Rías Baixas er præget af den tætte placering på Atlanterhavet. Generelt set indebærer dette fugtige vintre, havgus, store nedbørsmængder og milde temperaturer, men det lokale klima varierer i de fem forskellige underområder. Ribera do Ulla og Val do Salnés er de køligste på grund af deres beliggenhed tæt på kysten. Condado do Tea er den varmeste, og her kan temperaturerne nå helt op på 40 grader om sommeren. Vintrene er dog stadig kolde med frost og nedbør. O Rosal er også temmelig varm, men klimaet forbliver dejlig tempereret grundet kysten.   

I Rías Baixas bruges op til 12 forskellige druer, men den hvide drue Albariño er klart den mest anvendte, da den dyrkes på 90 % af vinmarkerne. Der ud over dyrkes også Loureira, Treixadura, Caíño, Torrontés og Godello. Fordelingen af disse druer er forskellig i underområderne. Eksempelvis består vinene fra Condado de Tea af minimum 70 % Albariño og Treixadura, mens man i O Rosal bruger minimum 70 % Albariño og Loureira. Centrum for Albariño druen findes i O Salnés, hvor man hvert år laver en stor fest til ære for denne drue. Populariteten begrænser sig dog ikke kun til Rías Baixas – druen er nemlig en af de mest kendte i hele Europa.

Det aromatiske spektrum for vine lavet på Albariñodruen er meget karakteristisk. De unge vine har en intens aroma af frugt. Denne bliver mere kompleks med alderen, hvor der også opstår noter af æble, banan og urter. Desuden har vinene også en god syre, hvilket bevirker, at de ikke bliver for flade og søde. På denne måde er vinene meget velsmagende og elegante på samme tid. 

 

FRI FRAGT

På ordrer over 599 DKK
 

VINGAVER

Se vores udvalg
 

BESØG D'WINE BAR

Vores vinbar i Aalborg