Din indkøbskurv er tom.

Subtotal: 0,00 DKK

Navarra

Vinområdet Navarra ligger i det nordøstlige Spanien, hvor det strækker sig fra Pamplona i nord og ca. 100 km mod syd til Ebroflodens bredder. Et af områdets vigtigste kendetegn er den store diversitet i klimaet og landskabet. Beliggenheden tæt ved Biscayabugten og Pyrenæerne samt det rolige vejr i Ebrodalen danner et meget varieret klima og et særdeles flot landskab. På grund af disse specielle omgivelser er klimaet en blanding mellem atlantisk, fastlands og middelhavsklima. Den store klimadiversitet afspejler sig i de mange økosystemer, der findes inden for de 11.500 hektar, som området Navarra dækker over. Her findes både bjergskråninger, flodbredder, højsletter og sletter. Derfor har man også inddelt området i fem underområder: Baja Montaña, Valdizarbe, Tierra Estella, Ribera Alta og Ribera baja.   

Vinproduktionen i Navarra kan dateres helt tilbage til romertiden. Rester af de gamle romerske vinhuse, begravelsesmonumenter og krukker bekræfter den store sociale og økonomiske betydning af vindyrkning i perioden. Da araberne senere kom til magten, vedligeholdte de vindyrkningen, og lidt efter lidt, udvidede de produktionen.

I 800-1000 tallet havde oprettelsen af de første klostre stor betydning for vinproduktionen. Ligeledes betød pilgrimmenes vandring, at der kom nye druetyper til Navarra, hvormed klostrene kunne forny teknikkerne inden for vinproduktionen. I 1300-1400 tallet var vindyrkning således allerede godt etableret i Navarra, og der var både produktion og eksport af vin. Ved begyndelsen af 1400-tallet blev vindyrkningen udvidet, så området nu strakte sig helt til Pamplona. Vinstokkene var således bøndernes vigtigste afgrøde. Dog lev man på et tidspunkt nødt til at erstatte nogle af vinstokkene med korn, da der ellers ikke var nok mad til borgerne.  

1800-tallet var en periode med mange op- og nedture for Navarra. Vinpesten i Frankrig i 1856 og årene frem gjorde, at vindyrkningen næsten forsvandt i Frankrig med den positive bivirkning for Navarra at eksporten voksede eksplosivt. Men få år efter ramte vinpesten også det nordlige Spanien og ødelagde næsten alle vinmarkerne i Navarra. Ud af de 50.000 hektarer blev 48.500 ødelagt. Efter denne katastrofe begyndte arbejdet om at genopbygge de spanske vinstokke. Man plantede nye vinstokke, der var mere modstandsdygtige overfor pesten, og siden da har området heldigvis ikke været udsat for lignende ødelæggelser.

Gennem de to seneste årtier har vinene fra Navarra gennemgået en stor udvikling. Blandt andet da man i 1980’erne introducerede nye druetyper i området. De godt etablerede druer som Viura, Tempranillo og Garnacha skulle nu til at leve sammen med den hvide Chardonnay og de røde druer Cabernet Sauvignon og Merlot. De nye druetyper blev vel modtaget, og uden at skubbe de gamle druer ud i kulden, fandt området et nyt og friskt udtryk.

I denne kontekst har Navarra de senere år taget et stort skridt mod produktionen af kvalitetsvine, der kan hamle op mod de mere prestigiøse vine fra naboområdet Rioja. Derfor har vi hos D’Wine udvalgt to vinhuse fra området, der repræsenterer områdets store kvaliteter. 

 

FRI FRAGT

På ordrer over 599 DKK
 

VINGAVER

Se vores udvalg
 

BESØG D'WINE BAR

Vores vinbar i Aalborg