Din indkøbskurv er tom.

Subtotal: 0,00 DKK

Toro

Langs Duero flodens breder i den sydøstlige del af Zamora provinsen ligger vindistriktet Toro. Mod øst grænser området op til Spaniens anerkendte hvidvinsdistrikt, D.O. Rueda, mens D.O Tierra de Vino de Zamora ligger mod vest – kendt for sine lækre rødvine. Midt i mellem ligger således Toro, der er en voksende stjerne inden for kvalitetsvine.
Vindyrkning i Toro kan spores helt tilbage til romertiden, men det var først i middelalderen, at der for alvor kom gang i dyrkningen og produktionen af vin i området. Blandt andet gav kong Alfonso IX vin fra Toro kongelige privilegier, idet han lovliggjorde salget af vin fra Toro i byer og områder, hvor al anden vin var forbudt. Siden da har området været dedikeret til produktion af vin.

I takt med at vine fra Toro blev stadig mere og mere populære begyndte vinbønderne at eksportere deres vin til andre dele af Spanien. Populariteten blev så stor, at andre regioner følte sig nødsaget til indføre protektionistiske love for at hindre importen af vin fra Toro. Dette skete blandt andet i Sevilla og Palencia.

I slutningen af det 19. århundrede, da vinpesten Phylloxera hærgede i Frankring og dele af Spanien fik Toro regionen endnu et opsving. Pga. den sandede jord undgik mange af vinplanterne sygdommen, hvorfor Frankrig begyndte at importere store mængder vin fra Toro for at fylde hullet efter vinpestens hærgren.

Først i 1970’erne blev de første skridt taget hen imod en D.O. certificering af området, men vi skal helt frem til 1987 før Toro fik sin endelige officielle D.O certificering. Det betyder, at der i dag er mere end 50 vinhuse, der dyrker og producerer vin under D.O. Toro.
Vinmarkerne i Toro ligger mellem 620 til 750 højdemeter, hvor klimaet er kontinentalt. Det betyder varme somre og kolde vintre. Faktisk kan temperaturen i vintermånederne komme helt ned på -11 °C, mens den i sommermånederne snildt når 40 °C. Et ekstremt klima for vindyrkning, men ikke desto mindre grundlaget for den særlige vin fra Toro. De varme somre med masser af sol giver druer, der er fyldt med saft og kraft, hvilket giver potentialet til nogle kraftfulde og fyldige vine.

Terroiret i Toro området er primært præget af sand, kalksten og ler. Sandet holder fugten væk fra jordens overflade, hvilket skaber et tørt miljø omkring vinplanterne, og dermed undgår planterne mange sygdomme. Lerjorden længere nede er derimod med til at holde på vandet, hvorved planterne kan modtage næring. I Toro falder der ca. 300-400 mm regn om året – primært om foråret.

Inden for D.O. Toro producerer man både hvidvin, rosévin og rødvin. Hvidvine fra Toro laves på de grønne druer Malvasía og Verdejo, mens rosévine fra Toro laves på Tinto de Toro (Tempranillo) og/eller Garnacha. Hovedparten af vin fra Toro er dog rødvin, der hovedsageligt laves på Tinto de Toro, der udgør 75 % af al beplantning af vin i området. Tinto de Toro er den lokale variant af Tempranillo og giver ofte vinen en duft af solbær, sort peber og mælkesyre. Drueklaserne er mindre end eksempelvis Tempranillo fra Rioja, hvilket bidrager positivt til tanninstrukturen. Rødvine fra Toro er oftest yderst potente og med en god fylde i munden. Kødfuld og flot struktur samt en lang og overbevisende eftersmag, hvor man ikke er i tvivl; Torovinen er helt sin egen. Farven er normalvis brunlig men med lilla reflekser. De unge vine fra Toro er mere frugtige, mens vine der har været lagret på egetræsfad har en dybere kompleksitet.

Tidligere forbandt man kun Toro med de kraftfulde og potente rødvine, men inden for de senere år er vinhusene i Toro også begyndt at lave mere bløde vine, der er knapt så rå og robuste. Dog er man sjældent i tvivl op oprindelsen, da Torovinen er helt speciel.

Hos D’Wine forhandler vi vin fra et af de mest spændende vinhuse i Toro – Bodegas Liba y Deleite. Vinhuset har bl.a. med deres serie – Acontia – skabt nogle 100 % spanske vine. Læs mere om Acontia og Bodegas Liba y Deleite nedenfor.

 

FRI FRAGT

På ordrer over 599 DKK
 

VINGAVER

Se vores udvalg
 

BESØG D'WINE BAR

Vores vinbar i Aalborg