Din indkøbskurv er tom.

Subtotal: 0,00 DKK

Rueda

Vinregionen Rueda ligger ca. 170 kilometer nordvest for Madrid i autonomiet Castilla y León. Regionen er opkaldt efter den lille by Rueda, der ligger ved hovedvejen fra Madrid til León, hvor vinregionen ligger i den centrale del af fordybningen, der er skabt af floden Duero. Her findes bløde skråninger under atlantiske vinde og store terrasser skabt af Duerofloden og dets bifloder Trabancos, Zapardiel og Adaja. Jorden har en karakteristisk brun farve og er rig på calcium og magnesium. Derudover er jorden stenet, hvilket gør den veldrænet og luftig. Det er på disse karakteristiske marker, at man finder de bedste vinmarker i Rueda.

Vinmarkerne i Rueda ligger i 700-800 højdemeter og er forholdsvis flade, men højden gør at klimaet betyder lange vintre og kort forår med sen frost. Somrene i Rueda er varme og tørre og afbrydes kun af uvelkomne storme. Nedbøren i området er knap og ligger mellem 300-500 liter om året. Vinstokkene er derfor nødt til at hente vandet langt nede i undergrunden. Førhen gravede vinbønderne en rende om hver enkelt vinstok i slutningen af vinteren for at opsamle regnvand gennem foråret. I starten af sommeren tildækkede man denne rende for at undgå for megen fordampning. En proces man nu har kunnet erstatte med kunstig drypvanding. 
Forskellen mellem de høje dagstemperaturer om sommeren og de kølige nattetemperaturer er kernen i balancen mellem sukkeret, der skabes i takt med den megen sol, og syren i druen, der fastholdes gennem den køligere nat. Der er derfor mulighed for at skabe en vin med høj alkoholgrad.

Historisk set går vinproduktionen i Rueda langt tilbage, og regionen var i mange år udelukkende kendt som en hvidvinszone. Tilbage i det 16. og 17. århundrede var hvidvinen fra Rueda ikke blot den vin man drak i Castilla, men også den vin man drak nationalt. Vinen var kendt for sin markante krop, varme, liv og solrighed. Vinen blev kendt som vinen fra Tierra de Medina og opnåede at blive et kvalitetsprodukt, der endda fik en hæderspris hos Domstolene. Hele området omkring Tierra de Medina havde gavn af vinens store popularitet og økonomien i området var i høj grad afhængig af vinproduktionen. Frem til starten af det 19. århundrede beholdte vinen fra Rueda sin førerposition, og man eksporterede bl.a. vin til Frankrig, England og Cuba.

I midten af 1800tallet blev Rueda dog ramt af den frygtede vinlus Phylloxera, hvilket betød en tilbagegang for regionen. Verdejodruen, der havde været grundlaget for den gode vin blev hårdt ramt, og bønderne så sig om efter hurtig indtjening. Deres løsning blev tilplantning med den produktive og højtydende Palominodrue, hvoraf de fremstillede grove og forstærkede vine som skulle ligne Sherry. 
Frem til 1970’erne forblev Verdejodruen mere eller mindre Ruedas skjulte skat. I løbet af 1970’erne ønskede forbrugerne dog ikke længere den alkoholrige vin, men snarere en mere frisk og frugtig vin med lavere alkoholprocent. Det var Marqués Riscal fra Rioja, der stod i spidsen for genopdagelsen af Verdejodruen. Han var på udkig efter et nyt område, hvor han kunne påbegynde nye initiativer, hvortil Rueda udgjorde de perfekte rammer. Han udviklede en ung vin på en base af den rustikke Verdejo og blandede den med andre druer bl.a. Sauvignon Blanc. Således kunne han sælge de nye Ruedahvidvine sammen med sine Riojarødvine.

I 1980 fik Rueda, som den første vinregion indenfor Castilla y León D.O.-certificering, men denne certificering var kun gældende for hvidvin. Vi skal helt frem til 2008 før det endeligt blev fastlagt, at rødvin også kan produceres under navnet D.O. Rueda. En status som nogle vinbønder kæmpede imod, da de ønskede at vende tilbage til en ren hvidvinsstatus.
Druerne, der må anvendes indenfor D.O. Rueda er de grønne druer Verdejo, Sauvignon Blanc, Viura og Palomino Fino. De røde druer er; Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot og Garnacha. I 2011 udgjorde ca. 95 % af vinmarkerne i Rueda grønne druer og heraf var ca. 84 % af druetypen Verdejo, hvilket svarer til en fordobling siden 1995. Verdejodruen må således siges, at have genvundet sit territorium i Rueda.

Verdejodruen menes at være blevet introduceret i Rueda af Mozaraberne i det 11. århundrede under Alfonso VI. Den har udviklet sig til at kunne modstå kulden, den ekstreme varme og tørken, der kendetegner Rueda. Verdejo er kendt for at give aromatiske vine af høj kvalitet dvs. bløde vine med en god krop. Som ung vin giver den ofte et urteagtigt præg af laurbær, mens den efter lagring bærer mere præg af honning og nød. Verdejodruen er med til at give vinene et let grønligt skær.

Hvidvin med tilnavnet Rueda indeholder minimum 50 % Verdejo, men Verdejodruens indflydelse mindskes ved tilstedeværelsen af andre varieteter i vinen (Viura, Palomino, etc.). Vinen er ofte gullig, men med et strejf af det grønlige fra Verdejo. Den er frisk og frugtig og har en alkoholgrad på minimum 11 %. 
Rueda Verdejo (også kaldet Rueda Superior) er hvidvin, der indeholder minimum 85 % Verdejo, men ofte er monovarietal (100 % Verdejo). Rueda Superior er den vin, der kendetegner regionen bedst. I munden har den en god krop og struktur. Den er frugtig med et let strejf af bitterhed, der er karakteristisk for Verdejodruen. Dette står i god kontrast med sødmen fra modne druer. I næsen er den frugtig med antydninger af anis og fennikel. Den har en strågul farve. Rueda Superior er en tør hvidvin med minimum 11,5 % alkohol. 
Rueda Sauvignon er en hvidvin, der indeholder minimum 85 % Sauvignon Blanc. Den har en potent aroma med antydninger er blomster og tropiske frugter såsom passionsfrugt og pomelo. Den har en behagelig passage gennem munden med en lang eftersmag. Alkoholgraden er minimum 11 %. 
Rueda Dorada er en tør hedvin, der opnås ved en oxidativ fremstilling. Den skal ligge på egetræsfad de sidste 2 år inden den sendes på markedet. Har den ligget mindre end 2 år på fad, kaldes vinen for Rueda Pálido. Den har en gylden farve og har en let ristet duft og smag fra sin oxidation i træfade. Alkoholgraden er ikke under 15 %. 
Rødvine fra Rueda laves ofte på Tempranillodruen. Nogle fadlagres (Crianza, Reserva og Gran Reserva) mens andre sælges som unge vine (Tinto Joven).

I Rueda henter vi vin fra Bodegas Garciarevalo, der producerer nogle lækre vine med Verdejodruen som base.

 

FRI FRAGT

På ordrer over 599 DKK
 

VINGAVER

Se vores udvalg
 

BESØG D'WINE BAR

Vores vinbar i Aalborg