Din indkøbskurv er tom.

Subtotal: 0,00 DKK

Rioja

Rioja var det første spanske vindistrikt der fik myndighedernes velsignelse med Denominación de Origen (D.O.). Dette primært for at understøtte det arbejde, der bev gjort for at gøre vinene fra området til en international eksportsucces. Selve D.O.C. (Denominación de Origen Calificada) certificeringen fik Rioja først i 1991. Rioja vin kommer fra de tre regioner i Rioja provinsen; Rioja Alta, Rioja Baja og Rioja Alavesa. Alle tre har meget forskellig smag og druesammensætning.

Rioja-smagen har over de seneste årtier skiftet karakter fra det fede, bløde egetræsagtige til en lettere og mere frugtagtig vin. Dette er primært for at gøre smagen mere international, men der er stadig en del vinhuse, der følger de klassiske stilarter, hvor man stadig kan få den klassiske eksplosive Riojavin.

I Rioja arbejdes der med fire klassifikationer indenfor rødvin, hvilket er Rioja, Crianza, Reserva og Gran Reserva:

Rioja: Lagret mindre end 1 år. Mange steder i Spanien går disse vine under udtrykket Vino Jóven (ung vin). Det er vine, der skal drikkes indenfor kort tid og intet vinder ved lagring.

Crianza: Vinen skal lagres minimum 24 måneder hvoraf minimum 12 af disse skal være på egetræsfad.

Reserva: Vinen lagres i minimum 36 måneder, hvoraf minimum 24 af disse skal være på egetræsfad.

Gran Reserva: Vinen skal lagres minimum 24 måneder på fad og 36 måneder i flaske.

Den klassiske rødvin fra Rioja består oftest af et mix mellem fire forskellige druetyper, der hver især bidrager til den særlige karakter. Vigtigst er Tempranillo druen der for Rioja er, hvad Cabernet Sauvignon er for Bordeaux. Druen har et lavt syreindhold og domineres af en venlig og frisk jordbærsmag, der gør den meget let genkendelig. I varme år får den en tæthed og en stærkt krydret næse og smag, der dog aftager ved den rette fadlagring.

På trods af Tempranilloens dominans er der over de seneste år flere og flere vinavlere, der er begyndt at genplante en del af de tre originale druesorter, Garnacha, Mazuelo og Graciano. Især Garnacha druen bruges meget i mix med Tempranillo, da druen giver en voluminøs kraft og saft. Egenskaber som Tempranillo mange gange ikke besidder, når den står alene. Problemet med Tempranillo og Garnacha kan været, at ingen af disse har særligt højt indhold af garvesyre og karakter. Den fjerde Rioja-drue Graciano har over de seneste par år fået en mindre renæssance, især fordi den er med til at gøre vinen mørk - tenderende til sort samtidig med, at den bevarer sin frugtige smag selv efter mange års lagring.

Foruden rødvin er Rioja de seneste år begyndt at lave nogle endog meget gode rosévine. De fremstilles på blå druer og er altid tørre og betydeligt mere smagfulde end de rosévine, der kommer fra resten af kontinental Europa.

Hvad angår hvidvin fra Rioja, domineres disse fuldstændig af Viura-druen. Druen passer det brede internationale publikum rigtigt godt, da den oftest giver sprøde, friske, tørre og lidt neutrale hvidvine. Tidligere var Malvasía rygraden i den hvide Rioja. En drue, der giver vinen krop og en blød honningagtig karakter.

Druerne høstes i alle tre områder i Rioja, og i realiteten er de fleste Rioja’er blandet af vine fra alle tre områder, da meget få vinhuse ejer deres egen jord. Derfor giver vinhusets adresse således oftest heller ikke nogen indikation om vinens lokale oprindelse. Blandinger af vine fra de tre områder giver sammen med de fire druesorter vinhusene mulighed for at vælge deres egen stil. Hvis man gerne vil have en vin med lidt rygrad, lidt stramhed og med gode udviklingsmuligheder lader man Tempranillo fra Alta dominere. Ønsker man mere blødhed og finesse, vil det være Alavesa og en god portion Garnacha. Når man skal bruge alkohol, farve og mængde, er det Baja og masser af Garnacha.

Der kan selvfølgelig købes vin af alle typer hos D'Wine.

 

FRI FRAGT

På ordrer over 599 DKK
 

VINGAVER

Se vores udvalg
 

BESØG D'WINE BAR

Vores vinbar i Aalborg