Din indkøbskurv er tom.

Subtotal: 0,00 DKK

Priorat

Gennem de seneste 20 år er vinregionen Priorat blevet stadig mere og mere kendt for sine vine af meget høj kvalitet. 
Priorat er en del af provinsen Tarragona, der ligger i den sydlige del af Catalonien i det nordøstlige Spanien. Området er opkaldt efter klostret Priorato de Scala Dei (munkekloster ved trappen til himlen), der blev bygget af karteusermunke i det 12. århundrede. Klosteret blev bygget i det bjergrige område, da man efter sigende fra toppen af bjergene kunne se engle på vej op i himlen. Rundt om klostret anlagde man vinmarker, hvilket var begyndelse på vinproduktionen i Priorat.
Området er karakteriseret ved stejle skråninger, der vanskeliggør vinproduktionen, idet man er nødt til at udhugge terrasser. Jordbunden er stenet og præget af skifer og kvarts, hvilket er med til at vanskeliggøre udhugning af terrasser og vinproduktion yderlige. Udbyttet fra vinplanterne er lavt (5-6 hl/ha), men kvaliteten er i top. Jorden er rig på mineraler, hvilket giver en mineralsk karakter i vinene fra Priorat. Desuden spiller klimaet i Priorat også en stor rolle for kvaliteten af vinene. Vinmarkerne ligger i 100-700 højdemeter, hvor temperaturerne i sommermånederne er meget høje. Regionen præges af lange, varme og tørre somre, der skaber en vin med et højt naturligt indhold af alkohol, der er grundlaget for den kendte kraftfulde og alkoholrige vin fra Priorat.

Historien om vinproduktionen i Priorat fortæller dog også om den lange nedtur regionen har gennemgået frem mod slutningen af det forrige århundrede. Allerede 1954 fik Priorat den officielle D.O.-certificering, men dette til trods blev vinproduktionen i Priorat aldrig rigtig populær før i 1990’erne. Omkostninger ved at dyrke vin i Priorat på grund af førnævnte forhold og det lave udbytte betød, at bønderne opgav produktionen og i stedet flyttede til byen for at få arbejde. I løbet af 1990’erne satte nogle få bønder sig for at genudnytte Priorats store potentiale for fine rødvine. Dette skete bl.a. ved at supplere de gamle vinsorter Garnacha og Cariñena med de internationale druetyper Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. I slutningen af 1990’erne kunne man således præsenterer nogle rødvine af meget høj kvalitet, der for alvor var med til at sætte Priorat på verdenskortet.

Den store opmærksomhed for druernes kvalitet, særegenhed og pris i Priorat medførte at regionen i 2000 blev tildelt D.O.C.-certificering (Denominación de Origen Calificada). Dermed er Priorat den eneste spanske vinregion foruden Rioja, der må producerer vin under D.O.C.-certificering, hvilket er med til at understrege kvaliteten af vin fra Priorat.

Rødvine fra Priorat er kendetegnet ved deres utroligt mørke og intense kirsebærfarve. I munden besidder de en god karakter og struktur. De er kraftfulde, kødfulde, varme, og samtidig runde i smagen i forhold til syre. De har markante tanniner samt en lang eftersmag. Vinene er særdeles velegnet til lagring.
Rødvin fra Priorat laves ofte på varieteterne Garnacha og Cariñena, men tilsættes ofte Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. 
Garnacha giver en lys og alkoholrig vin. Den anvendes sjældent som monovarietet (100 % Garnacha), da den er meget oxidativ dvs. at den i høj grad reagere med luften, hvilket giver en forringet smagsoplevelse. Derimod anvendes den ofte i coupage (blanding), hvor den bl.a. bidrager med sin høje alkolholgrad. 
Cariñenadruen derimod er rig på farve, garvesyre og adstringens. Herudover har den et højt indhold af sukker, der bidrager til en høj alkoholgrad. 
Som nævnt er man siden 1990’erne også begyndt at tilsætte de mere internationale druesorter såsom Cabernet Sauvignon. Cabernet Sauvignon bidrager positivt til rødvinene fra Priorat med sin dybe og intense farve, sin duft af blomster og frugter, etc. Endvidere er den med til at gøre vinen mere egnet til lagring, hvilket er essentielt for rødvin fra Priorat, da fadlagring på nye franske egetræsfade var en af de metoder, der kom med genopdagelsen af Priorat i 1990’erne.

Crianza rødvin under D.O.C. Priorat skal være lagret minimum 24 måneder heraf minimum 6 måneder på egetræsfade.
Reserva rødvin under D.O.C. Priorat skal være lagret minimum 36 måneder heraf minimum 12 måneder på egetræsfade.
Gran Reserva rødvin fra D.O.C. Priorat skal være lagret minimum 60 måneder heraf minimum 24 måneder på egetræsfade. 
Alkolholgraden for rødvin under D.O.C. Priorat skal være minimum 13,5 % vol.

Hvidvine fra Priorat er strågule med frugtige og urteagtige aromaer. De er varme med nogle livlige strejf. De produceres ofte på druetyperne Garnacha Blanca, Macabeo og Pedro Ximénez. Garnacha Blanca tilfører vinen krop og struktur samt aromaer af blomster og frugter. Den har et lavt indhold af syre, hvorfor den gør vinen blød. 
Macabeo bidrager med sin strågule farve med et grønligt skær. Den giver en duft af grønne frugter og er endvidere med til at modvirke oxidation. 
Pedro Ximénez bidrager med sin enorme sødme, der har gjort den særdeles velegnet til sherryproduktion.
Alkoholgraden for hvidvin under D.O.C. Priorat skal være minimum 13 % vol.

Priorat er et område, hvor vinproduktionen bliver bedre år for år bl.a. i takt med at flere og flere kapitalstærke kræfter kommer til området.

Hos D’Wine forhandler vi vin fra vinhuset La Perla del Priorat, der bl.a. står bag den populære vin Clos Les Fites. 

 

 

FRI FRAGT

På ordrer over 599 DKK
 

VINGAVER

Se vores udvalg
 

BESØG D'WINE BAR

Vores vinbar i Aalborg