Din indkøbskurv er tom.

Subtotal: 0,00 DKK

Cigales

Vinregionen Cigales er et mindre vinområde beliggende i Castilla y León ca. 13 kilometer fra Valladolid, der er hovedstad i provinsen. Vinmarkerne i Cigales ligger på begge sider af floden Pisuerga, der gennemskærer regionen. Her ligger markerne i gennemsnitligt 750 højdemeter. Jorden i området er let varieret. Den er baseret på ler og nogle steder er den sandet og fyldt med kalksten. Generelt er jorden kun lidt stenet og fattig på organiske stoffer, hvilket kan vanskeliggøre plantedyrkning. Vinplanten tåler dog denne jordtype. De organiske stoffer kan tilføres vha. kunstgødning.

Cigales’ beliggenhed betyder at regionens klima er kontinentalt dog præget af Atlanten. Det betyder store temperatursvingninger mellem dag og nat. Vintrene er lange og med frost og tåge, mens somrene er varme. Den megen sol om dagen gør det muligt at opnå en høj grad af alkohol, mens de kølige nætter er med til at forsinke modningen af druerne, hvilket sikre et højere niveau af syre i druen.

Historisk går vinproduktionen i Cigales tilbage til 900tallet, hvor der menes at være dokumentation for, at de første vinmarker eksisterede i Cigales. Man mener, at markene på den tid tilhørte klostrene, der producerede vin til eget forbrug. Vinene fra Cigales blev med tiden populære i Spanien og udlandet. Da vinlusen, Phylloxera, ramte Frankrig i den sidste tredjedel af 1800tallet blev vin fra Cigales sendt op til Bordeaux for at supplere den franske vin. I takt med genopretning af vinproduktionen i Frankrig og det øvrige Europa faldt efterspørgslen på vin fra Cigales igen.

Cigales er bedst kendt som producent af rosévine, hvoraf det meste bliver drukket indenfor regionen. I 1991 opnåede Cigales D.O.-Certificering gældende for rosé og rødvin, mens vi skal frem til 2011 før hvidvin, Espumoso (mousserende vin) og Dulce (sød vin) blev tilladt under D.O. Cigales.

De røde druer, der anvendes i D.O. Cigales, er; Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot. Tempranillo er i Cigales (ligesom i Ribera del Duero) kendt under navnet Tinta del País. De grønne druer, der anvendes i Cigales er; Albillo, Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.

Rosévine fra Cigales produceres primært ud fra de røde druer Tinta del País(Tempranillo) og Garnacha, der danner coupage med de grønne druer Verdejo og Albillo. Tinta del País tilfører rosévinen sin karakteristiske lilla farve og er rig på aromaer af eksempelvis brombær. Druen begår sig også fint som "single grape" dvs. rosévine lavet på 100 % Tempranillo. Garnacha tilfører vinen friskhed, finhed, alkohol, frugtighed samt en blødhed. Den grønne Verdejo bidrager med sit store aromatiske potentiale, sin klarhed samt frem for alt sin kvalitet, der kendes fra produktion af hvidvin i D.O. Rueda. Albillodruen, der ligeledes er grøn, anvendes for at tilføre rosévinen sødme og syre. En rosévin fra Cigales skal indeholde minimum 50 % af druerne Tinta del País, Garnacha og Verdejo. De senere år er man indenfor Cigales begyndt at eksperimentere med vinen, hvorfor man også finder rosévine, der er tilført mængder er de øvrige tilladte druesorter i D.O. Cigales.

Rødvin fra Cigales skal indeholde minimum 50 % Tinta del País eller Garnacha. Cabernet Sauvignon tilfører rødvinen struktur, der betyder at vinen virker meget kødfuld i munden. Endvidere er den med til at forlænge vinens levetid. Syrah tilfører rødvinen fra Cigales dybe aromaer af vilde frugter og violer. Syrah er kendt for at være krydret og den bidrager med syrlighed i vinen. Merlot tilfører sin karakteristiske finhed og blødhed til rødvinene fra Cigales foruden at være aromatisk og kødfuld. Herudover komplementerer Syrah rigtig godt Garnacha i ung vin (Tinto Joven), mens den ved Crianza er et bedre kompliment til Cabernet Sauvignon og Tinta del País. Den grønne Albillo ses også nogle gange brugt i rødvin fra Cigales, men i små mængder (4-7 %). Den er med til at tilføre rødvinen en stor finhed.

Rødvin fra Cigales sælges som; Tinto Joven dvs. vin uden fadlagring, Crianza fadlagres 1 år på egetræ (kan være både fransk og amerikansk) og sælges efter sammenlagt 2 år, Reserva fadlagres 1 år på egetræ og sælges efter sammenlagt 3 år og til sidst Gran Reserva fadlagres 2 år på egetræ og sendes på markedet efter sammenlagt 5 år. 
Det er værd at bemærke at især Crianzavin fra Cigales anses for at have et stort potentiale.

Selvom produktionen af hvidvin under D.O. Cigales blev tilladt i 2011, er der endnu ikke det store marked for denne type vin fra Cigales. Hvidvin fra Cigales skal indeholde minimum 50 % Verdejo.
Produktionen af Dulce (søde vin) i Cigales er mere populær. Dulce laves både som rød, rosé og hvidvin. Under produktionen bibeholdes den naturlige sødme fra druerne således at mængden af sukker ikke er under 45 gram pr. liter.

I Cigales henter vi vin fra Concejo Bodegas, der er en af områdets bedste producenter af rødvin, rosévin og Dulce.

 

FRI FRAGT

På ordrer over 599 DKK
 

VINGAVER

Se vores udvalg
 

BESØG D'WINE BAR

Vores vinbar i Aalborg