Din indkøbskurv er tom.

Subtotal: 0,00 DKK

Bizkaiko Txakolina

I den nordvestlige del af Baskerlandet i Nordspanien ligger vinregionen Bizkaiko Txakolina. Her ligger vinmarkerne fra det bjergrige områder inde i landet og ud mod kysten, der ligger ud til Biscayabugten. Markene er små, men udbyttet er i top. Nogle af områdets mange marker ligger inden for Biosfera de Urdaibai, der er erklæret som bevaringsværdigt naturområde af UNESCO i 1984.

Vindyrkning inden for Bizkaiko Txakolina kan dateres helt tilbage til middelalderen, men det store udbrud af vinpest i slutningen af det 19. århundrede betød at produktionen og forbruget af vin – eller chacolí som vin fra Baskerlandet kaldes – næsten stoppede. Først i slutningen af 1900tallet begyndte vindyrkningen for alvor at vende tilbage til området. Ligesom i mange andre områder var det en gruppe af vinbønder, der startede genplantningen af de vinplanter, der i dag udgør grundlaget for de spændende vine, der først opnåede D.O. certificering i 1994. Siden da er der blevet produceret vin under navnet D.O. Bizkaiko Txakolina. 

Traditionelt set kan området opdeles i to centrale zoner for vindyrkning; Balmaseda og Bakio (også kaldet for Vizcaya). Balmaseda er den inderste del af området længst væk fra kysten. Her producerede man traditionelt set rødvin, men i dag er størstedelen af produktionen hvidvin. I Vizcaya, der en kystby øst for baskiske hovedby Bilbao, er størstedelen af produktionen ligeledes hvidvin.

Klimaet i Bizkaiko Txakolina er præget af Atlanterhavet. Vintrene er kolde mens somrene er friske og tempererede. Vinmarkerne ligger mellem 50 til 200 højdemeter på skråninger, hvor vinstokken ligger i læ for de nordlige vinde. Dette er ligeledes med til udnytte solskinstimerne og sommeren bedst muligt, hvorved druerne sikres en rolig modning. Terroiret er kun let ler og syreholdig med mange kalksten og mergel. 

85 % til 90 % af al vin fra Bizkaiko Txakolina er hvidvin, hvortil man anvender de lokale druer Hondarribi Zuri og Hondarribi Zuri Zerratia. Druerne giver strågule vine med grønne refleksioner. Skinnende og klar overflade. Masser af frugtige og citriske toner i næsen samt urter og blomster. Det er frisk og behagelige vin i munden. Velafbalanceret og af og til med en let bitterhed i eftersmagen. 

Den røde drue Hondarribi Beltza er ligeledes en lokal drue, der anvendes til produktionen af rosé og rødvin. Druen giver flotte rosévine med jordbær/hindbær rød farve. Duft af skovbær og grøn peber. I munden er de levende med en lang og frugtig eftersmag. Rødvin lavet på Hondarribi Beltza har en intens rød violet farve. Frugtig duft samt grøn peber, der er karakteristisk for druen. Frisk vin med god struktur og bløde tanniner. Frugtig eftersmag, der igen vender tilbage til noterne af grøn peber. 

Fra Bizkaiko Txakolina forhandler vi vin fra vinhuset Bodegas Itsasmendi, der producerer karakteristiske baskiske rød og hvidvine. 

 

 

FRI FRAGT

På ordrer over 599 DKK
 

VINGAVER

Se vores udvalg
 

BESØG D'WINE BAR

Vores vinbar i Aalborg