Din indkøbskurv er tom.

Subtotal: 0,00 DKK

Bierzo

Vinområdet Bierzo er et lille D.O., der ligger i det nordvestlige Spanien. Vinregionen gennemskæres af en af de kendte pilgrimsruter til katedralen i Santiago de Compostela kaldet El Camino de Santiago. Administrativt er Bierzo en del af Castilla y León, men vinene der dyrkes her har langt mere tilfælles med vinene i Galicien end vinene fra det mere kendte Duero, der ligger 140 km syd for Bierzo. Vinmarkerne ligger langs floden Sil i ca. 500-600 højdemeter. 
Der findes referencer i den romerske litteratur til vin fra Bierzo, man mener derfor at de første vinstokke, der blev plantet i Bierzo, blev plantet af Romerne for ca. 2000 år siden. Vinen blev fragtet ad Vía Romana fra Bierzo til Romerriget. I takt med Romerrigets fald menes vinproduktionen i Bierzo også at være faldet indtil middelaldermunkene genoptog vinproduktionen. Munkene indførte nye metoder for dyrkning og vinifikation. Udbredelsen af vinen skete i takt med at flere og flere pilgrimme nød godt af den gode vin fra  Bierzo på deres vandring på El Camino de Santiago.

Den senere historie fortæller at vinene fra Bierzo var kendt som kedelige og uden personlighed, idet vinområdet ligger i overgangen mellem to geografiske og klimatiske zoner. Uden viden om områdets potentiale blev den bercianske vin solgt en gros og ofte brugt til at forbedre de vine fra Galicien, der var meget præget af de atlantiske forhold, der bl.a. betød vin med kraftige tanniner. I 1970’erne begyndte nogle vinbønder i Bierzo at samarbejde pga. den stigende konkurrence fra andre regioner. I 1989 mundede det ud i D.O.-certificeringen af Bierzo. Cirka 10 år senere i slutningen af 1990’erne lykkedes det for en gruppe af fortrinsvis unge vinavlere at genoplive den døende vinregion ligesom det var sket med Priorat 10 år tidligere. Álvaro Palacios, der også var en af Priorat-pionererne, genvandt sammen med sin nevø små og gamle vinmarker på de skiferskråninger, der er karakteristiske for Bierzo. Dermed var overgangen fra produktion af lette tørstslukkende vine til de nuværende bercianske vine en realitet.

Bierzo tilbyder noget nær optimale betingelser for dyrkning af vin, idet området ligger i læ for klimaudsvingene fra Atlanterhavet og Centralplateauet grundet det bjergrige område og dermed de mange dale. Temperaturerne i Bierzo er generelt lavere og mildere i forhold til f. eks. Ribera del Duero. Da vinmarkerne i Bierzo ligger lavere end i Ribera del Duero rammer frosten først senere, hvilket betyder at man kan rykke høsten ca. 1 måned. Dette har en positiv indflydelse på druerne, da modningen sker langsommere og mere moderat. Samtidig er jordbunden veldrænet og er rig på skifer og granit, hvilket er med til at tilføre smag, duft og krop til de bercianske vine. Mange betegner derfor også Bierzo som en af de mest lovende vinregioner i Spanien.

Den mest dominerende druetype, der anvendes i Bierzo er den røde Mencía (også kendt som Negra), der sammen med Garnacha Tintorera er de eneste tilladte røde druer indenfor regionen. De hvide druer, der anvendes er Doña Blanca, Palomino, Malvasía og Godello. Der laves både hvid, rosé og rødvin i Bierzo, hvor rødvinen er den mest karakteristiske. Mencíadruen, der førhen mentes at være beslægtet med Cabernet Franc pga. ligheden mellem aromaerne, giver de bercianske vine en fløjlsblød smag, der således er karakteristisk for rødvin fra Bierzo. DNA-undersøgelser har senere vist, at Mencía og Cabernet Franc ikke er genetisk beslægtet. Derimod er Jaendruen fra Portugal genetisk identisk med Mencía.

Tintos Jóvenes (unge rødvine) fra Bierzo indeholder minimum 70 % Mencía og har en alkoholgrad mellem 11 og 14 %. Vinene er karakteriseret ved at have en intens kirsebærfarve tenderende til en levende lilla farve. De unge vine har en kraftfuld smag af jordbær og brombær, der i munden føles lette og frugtige. 
Crianza vinene fra El Bierzo er minimum 2 år gamle, hvoraf de er lagret 6 måneder på egetræsfade. Mencíadruen er med til at skabe disse formidable Crianza vine, der topper i en alder af 3-5 år.
Reserva rødvine fra El Bierzo lagres 12 måneder på egetræsfade og yderligere 24 måneder i flaske.
Rosévine fra El Bierzo er lette og bløde og får ligeledes sine aromaer af jordbær og hindbær fra Mencíadruen.
Reserva hvid- og rosévine fra El Bierzo lagres 6 måneder på egetræsfade og 18 måneder i flaske. 
Hvidvine fra El Bierzo er strågule og er friske og frugtige i deres smag.

 

Hos D’Wine udvælger vi som altid det bedste af det bedste fra de forskellige spanske regioner, hvilket vi også har gjort i Bierzo. Her hedder vores bodega, Casar De Burbia, der anses for at være det førende vinhus i regionen.

 

FRI FRAGT

På ordrer over 599 DKK
 

VINGAVER

Se vores udvalg
 

BESØG D'WINE BAR

Vores vinbar i Aalborg